HISTÒRIA DE LA BANDA DE MÚSICA DE BARX

Evarist Donet Donet

Els orígens de la banda de música de Barx són imprecisos ja que, pràcticament, no hi ha documents escrits que ens aporten cap informació. No obstant això, gràcies a les entrevistes que Cristina Donet va fer durant l’estiu de 1980 a Salvador Pallàs, una persona de memòria prodigiosa, i a altres músics vells del poble, coneixem alguns dels fets més destacats de les primeres dècades de la seua existència.

Sabem que en la segona meitat del segle XIX hi havia una agrupació musical que comptava amb 17 membres i amenitzava els actes festius locals i els d’altres municipis com, per exemple, el que consta en un document de l’arxiu de l’Associació Sant Jordi d’Alcoi, on es diu que la banda de Barx va desfilar amb 21 músics acompanyant la comparsa Andalusos durant les festes de moros i cristians de 1886. I sembla que el seu primer director, o un dels primers, era conegut amb el malnom de “Bocasangre”. En el trànsit del segle XIX al XX la banda tenia 20 músics i els directors que hi van estar al capdavant foren Ramón Porro, Blai Català i Joaquín Bonillo.

Un altre document escrit que es conserva data de l’any 1924. Es tracta del Reglament Intern de la Filarmónica de Barig, de la qual era president l’anteriorment anomenat Salvador Pallàs. El 1930 la banda estava formada per 22 músics i tenia Tomás Sanz com a director. Encara que les activitats musicals es van suspendre durant la Guerra d’Espanya (1936-1939), es van reprendre una vegada va acabar el conflicte i la plantilla va augmentar lleugerament durant les dues dècades següents fins a situar-se en 24 músics.

L’any 1960 Evaristo Donet va assumir el càrrec de director i, per a millorar el nivell musical de l’agrupació, va convertir sa casa en l’acadèmia on acudien els xiquets i els joves del poble a aprendre solfeig i a tocar els instruments de fusta. Així mateix, gràcies als seus coneixements d’harmonia i al domini de totes les claus musicals, a partir del guió, feia amb tinter i ploma la transcripció de les obres a interpretar per a tots els instruments de la banda.

La dècada de 1970 es va caracteritzar per la crisi, primer, i pel ressorgiment, després. Amb la renúncia d’Evaristo Donet el 1975, Vicente Oliver i Salvador Deusa, tots dos rectors de l’església parroquial Sant Miquel Arcàngel de Barx, es van fer càrrec de la banda, període durant el qual aquesta va veure reduïda a 16 la quantitat dels seus músics. Però, com a conseqüència del viatge que la banda va fer a Toulon (França) l’agost de 1978 amb motiu d’un intercanvi cultural per al qual va ser convidat Juan Vercher com a director, Juan Donet, que era el delegat de banda, va proposar la creació d’una societat musical. Aquesta iniciativa va ser ben rebuda pels músics i per una bona part del poble, que es va mostrar disposta a col·laborar en el projecte. I la Societat Unió Musical Santa Cecilia de Barx es va constituir el 19 de setembre de 1978, amb Juan Bautista Montagut com a president i Juan Vercher com a director de la banda i de l’escola de música.

Juan Vercher va començar a exercir els seus càrrecs el dissabte 30 de setembre de 1978 i el primer gran fruit del seu treball es va observar el diumenge 26 d’agost de 1979, quan 30 educands de l’escola de música, on per primera vegada hi havia diverses xiques, es van incorporar a la banda. Va ser un acte molt emotiu en el qual va participar quasi tot el poble, que acompanyava la banda en la recollida casa per casa dels nous músics, mentre interpretava el pasdoble Tuyo, compost per Juan Vercher específicament per a l’ocasió. D’aquesta manera, la banda aconseguia tindre més músics que mai: 46. El dia 11 de novembre del mateix any, durant la festa de Santa Cecília, hi van ingressar altres 7 educands i la banda va arribar a un nou màxim: 53 músics.

La primera meitat de la dècada de 1980 va ser de consolidació i creixement de la banda, període durant el qual s’hi van incorporar més músics i es van combinar les actuacions festeres al carrer amb els concerts, en els quals s’interpretaven obres cada vegada més exigents. Hi destaquen el Festival de Bandes de Simat de la Valldigna, celebrat el 4 d’agost de 1982, amb l’obertura Egmont, de L. v. Beethoven; i el concert del 2 d’abril de 1984 a la Col·legiata de Gandia, on la banda, formada per 70 músics, va interpretar Apocalipsis, un oratori compost per Juan Vercher. La Societat Unió Musical Santa Cecília també va col·laborar amb Juan Vercher en l’organització del Curs de Clarinet, de caràcter nacional, que es va impartir a la Casa de Cultura de Barx el mes d’agost de 1985. Durant aquest període d’esplendor, els presidents van ser Vicente Mestre (6 de desembre de 1980), Carles Donet (1981) i Antonio Montagut (1983).

La segona meitat de la dècada de 1980 i la primera meitat de la de 1990 van ser d’inestabilitat, decadència i crisi, tant institucional com musical. El 17 de novembre de 1985 va ser elegit president Edmundo Donet i el 3 de desembre, en substitució de Juan Vercher, fou presentat Rafael Cárcel com a nou director de la banda, formada ara per 44 músics, i de l’escola de música. Aquest any, es va introduir en el programa del concert de la festa de Santa Cecília l’Himne a Barx, escrit dècades abans, que va ser dirigit pel seu propi compositor, Miguel Villar.

El 12 de maig de 1986 va assumir la direcció de la banda i de l’escola Salvador Fabra, i amb ell va començar la participació en les campanyes “Retrobem la Nostra Música” i en diversos festivals musicals de la Safor. També cal destacar la interpretació de l’obertura Poeta y Aldeano, de F. v. Suppé, el 12 d’agost de 1986, en el concert de festes del poble.

El 5 de desembre de 1987 va ser elegit president Adolfo Guerrero, qui el 8 de maig de 1988 presentà Salvador González com a nou director de la banda i de l’escola. Sota la seua direcció, s’hi va començar a viure una nova manera d’entendre la música, amb més participacions festeres als carrers de diversos pobles de la Comunitat Valenciana i, també, en certàmens de bandes, com el V Certamen de Bandes de Música de la Mediterrània, celebrat a la ciutat de València el 25 d’agost de 1988, on la banda de música de Barx va guanyar el primer premi. Així mateix, Salvador González va composar l’himne La Societat, dedicat a la Societat Unió Musical Santa Cecília de Barx, que és interpretat cada any al final del concert de la festa de Santa Cecília.

Salvador González va continuar en el càrrec de director durant les presidències de Bernardo Castelló (12 de desembre de 1989), Miguel Sanchis (1991), que durant els dos darrers anys del seu càrrec va rebre l’ajuda de Rafa Miñana i Ricard Camarena en l’exercici de la presidència,  i Antonio Donet (1 de novembre de 1995). Durant aquesta etapa, alguns músics barxers amb el títol de Grau Superior van començar a formar part del professorat de l’escola de música de la societat; estratègia que continua vigent en l’actualitat i ha permés una millora de la qualitat musical dels integrants de la banda.

Durant la presidència d’Antonio Donet, seguint el suggeriment de Julio Donet, professor de saxo, es va formar la Banda Jove, que fou presentada al públic el novembre de 1996 pel seu director, Javier Donet, que era professor de solfeig i de clarinet de l’escola de música des de 1989. El gener de 1997 Javier Donet va assumir també la direcció de la banda i de l’escola de música; càrrecs que continua ostentant en l’actualitat. Es tractava del primer músic barxer que es feia càrrec de la direcció des de 1975.

Altres fets destacats d’aquest període van ser el macroconcert ofert el 1998 a Simat de la Valldigna per les bandes de música dels quatre pobles de la comarca durant la celebració del 700 Aniversari de la Fundació del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna (15 de març de 1298); i la celebració del XX Aniversari de la Fundació de la Societat, que va culminar el 31 d’agost de 1999 amb un concert homenatge a tots els presidents i juntes directives de la societat.

El 6 de juliol de 2001 va ser elegida una dona per primera vegada com a presidenta de la societat; es tractava d’Inmaculada Donet, amb la qual es va inaugurar una tendència que ha continuat fins a hores d’ara. El 21 de setembre de 2003 va ser María del Carmen Donet l’elegida com a nova presidenta, amb qui va començar l’etapa de major estabilitat institucional de la societat. 

Alguns dels fets que cal considerar de la seua presidència són la celebració del XXV Aniversari de la Primera Incorporació d’Educands a la Banda de Música, que va culminar amb el concert del 18 de setembre de 2004, en el qual van participar diversos músics que, per circumstàncies diverses, ja no en formaven part; aquest acte va ser aprofitat per fer un reconeixement públic a totes les persones que, de manera desinteressada, havien treballat en favor de la societat durant els 25 anys. També, la participació en el XXIX i en el XXX Certamen Provincial de Bandes de la Diputació Provincial, celebrats al Palau de la Música de València el 2005 i el 2006, respectivament, en els quals la banda de Barx va aconseguir el segon premi de la segona secció. El juliol de 2005 aquesta va actuar a París: el dia 21 va oferir un concert als Champs Elysées i el dia 23 al Parc Montsouris. La Societat Unió Musical Santa Cecília també ha participat ininterrompudament en les Campanyes “Retrobem la Nostra Música” i en les d’Intercanvis Musicals de l’Institut Valencià de la Música (IVM), raó per la qual ha actuat en diverses localitats de la Comunitat Valenciana i d’Espanya com, per exemple, el XXIII Intercanvi de Bandes (2009) a Villamayor (Salamanca) i el XXV Intercanvi de Bandes (2011) a Venta del Moro. I ha participat en la pel·lícula britànica Solo (2016), rodada a Londres i a Barx, en la qual la banda de música té un paper destacat i interpreta la seua banda sonora.

El 4 de novembre de 2017 Lidia Donet va ser elegida presidenta, càrrec que ostenta en l’actualitat. En aquest moment, la banda compta amb una plantilla estable que, segons les circumstàncies i les necessitats, oscil·la entre els 45 i els 50 músics, dels quals una part important tenen el Grau Professional i/o el Grau Superior. Així, les seues actuacions festives al carrer i els concerts tenen cada vegada més qualitat musical. 

En el transcurs de tots aquests anys, gràcies a la bona sintonia amb l’Ajuntament de Barx, amb el qual té signat un conveni de col·laboració, la Societat Unió Musical Santa Cecília ha gaudit i gaudeix de les instal·lacions de la Casa de Cultura i del Teatre Algeval per a desenvolupar totes les seues activitats: reunions, assemblees, classes, assajos i concerts. I és que la societat i la seua banda de música s’han convertit en el principal element cohesionador de la convivència local.